Nu kommer det en massa bilder från sommaren 2011


Marocanska nötter !

Stjärnanis,Kanel.Ingefära och Kardemumma kärnor!

Sommrig Tomatsallad med olika sorters lök ! Tomaterna kommer från Skånes guld gruva Tomatenshus som ligger mellan Glumslöv och Vallåkra!


I Sommras var Maken och jag på Asperö Hos våra vänner Anna och Cleas och hälsade på ! Då passade vi på att avnjuta deras goda varmrökta lax ! Mycket trevligt ställe dom har där jag förövrig jobbar lite extra!

Ungsbakade rödbetor med Chevre och lök! Mumms!

Till barnen gjorde vi små gulliga Hamburgare!! Dom fick topp betyg!

Grillat tjockt revben med en krispig sallad!
 
Ett minne från sommaren är när vi varit ute och fiskat i Smland vid vårt sommarhus å vi fått fin fin Abbore
Som jag helgrillade med Fänkål och Citron till detta serverade jag nypotatis och rosmarinsmör!

En Sval fläderbloms krisch väldigt gott på sommaren!

Fantastiaka ostron med en färskost på örter och sherryvinegrett!

Här är kräftor som vi kokte i början av August som vi dragit upp ur sjön vid vårat sommarhus i Småland!

Hemma gjort Ice Te är läskande gott på sommaren !!
1 l vatten
1 dl socker
Valfritt te ca 0,5dl
Skalet och saften från 1 lime och 1 citron!
Hetta upp vattnet sänk ner teet och låt det dra i ca 4 min tillsätt sockret och vispa tills sockret löst sig!
Tillsätt lime och citron saften och låt det svalna i kylen
Vid servering tillsätt skalen och is i lagom mängd!!

Finns det någor bättre än Jordgubbar på sommaren=???????? = Nej det gör det inte !

Så här fin var buketten jag fick av min son när han kom på besök !

Finns det något som slåe en Skagen toast med kalix löjrom!

Denna goda Chokladmousse fick vi på Magnus 50 års fest!

När vi hade Bjarne och Tone på besök hade jag gjort lite goa Smörrebröd så klart som serverades med kall öl och snaps!

Sparris Hollandies och löjrom är en super bra kombination på en liten lätt apptit reare på ett grovtbröd!

Och vad vore väl smörrebröd utan räk klassikerna!

Stekt inlagd sill med pressgurka !!!

Hemma hos min underbara syster kan man finna såna fina saker hon har enormt god smak!

Små Jordgubbs och hallon tarteletter med en vaniljmaräng...yammi!

Choklad tryffel tårta med Hallon !
 

Kärlek!

K =Kastor Ä= Ästor R= Rakel L= Lamjan E= Efira K= Kastor

Till Monicas tjänst en god och barnvänlig ost sås !

Antal portioner: 4
Ingredienser

 2 msk smör
 2 msk vetemjöl
 5 dl mjölk
 1/2 tsk salt
 1 krm malen vitpeppar
 1/2 krm riven muskotnöt
 1 dl riven ost


2. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och späd med mjölk, lite i taget. Koka 5 minuter, krydda med salt, vitpeppar och muskotnöt. Tillsätt osten och låt den smälta ner.


Inbakad Oxfile

Ingredienser 4 personer

600 g oxfilé

salt

nymald svartpeppar

1 msk smör

4 skivade vitlöksklyftor

1 msk hackad timjan

1 färdigkavlad kyld smördeg

75 g riven Västerbottensost

1 äggula

300 g rotselleri

1 potatis

1 tärning hönsbuljong

5 dl vatten

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra oxfilén.

Hetta upp stekpannan med lite smör och bryn oxfilén runtom.

Lägg oxfilén en bit in på smördegen, strö ut vitlök, timjan och ost alldeles intill köttet. Rulla ihop degen runt köttet och se till att fästa ordentligt.

Pensla med äggula runtom och stek i ugnen ca 20-30 min (tills innertemperaturen är 58-60 grader).
Låt oxfilén vila i ca 15 min innan servering.

Skala rotselleri och potatis och skär i mindre bitar, koka i buljong. Häll av buljongen och spara den.

Mixa till en slät puré, tillsätt mer buljong om det behövs.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Skär oxfilén i skivor. Servera med en klick rotselleripuré och grönsaker.





Familjen Larsson-Grahn-Klöver

Bertår av Stina!!
Thomas Elliot och Lexxen!!!

Bilder från old time´s


Stinas goe Chokladkaka med färska bär å en rödvinsoch hallonsås


Chokladkaka à la Lagmark

Chokladkaka a´la Stina

Antal personer: 
12
Ingredienser: 

6 ägg
juice från 1 citron
375 g mörk choklad
1,2 dl vispgrädde
100 g smör

Apelsinchips (cirka 25 st):
1 ananas, skalad och tunt skivad
2 1/2 dl vatten
340 g strösocker

Garnering:
Jordgubbar, physalis och hallonsås
1 citron

Receptet är anpassat för en elegantare dessert, men för hemmabruk kan man baka kakan i en vanlig springform eller i en braspanna och skära i rutor. Tänk på att kniven måste sköljas i varmt vatten när man skär, annars klibbar det. Det tar cirka 5–6 timmar för kakan att svalna innan man kan skära, gör därför kakan dagen innan. Gör man den eleganta varianten stelnar det på 1–2 timmar.

Sockerkaksanslag (”tårtbotten”) skuren i 1/2 tjocka skivor läggs i botten på 12 stycken ringformar med 7 cm diameter.

Chokladkakan:
Smält smöret. Smält ner chokladen i smöret och blanda väl. Vispa ägg och citronjuice cirka 1 minut, blanda i grädden. Blanda med chokladen. Häll i formarna. Grädda 15–20 minuter i 120° varm ugn. Kakan ska ha stelnat på ytan.

Apelsinchips:
Koka upp vatten och socker, tillsätt 1 dl färskpressad citronsaft. Lägg ner apelsinskivorna i sockerlagen i cirka 30 minuter. Lägg skivorna på en ”evighetsbakduk” (silikonmatta) och torka i ugnen på 75–85°. Det brukar ta 1–2 timmar beroende på fuktigheten i apelsinen och på hur tjocka skivorna är. Låt svalna till rumstemperatur.


Så underbart gott !!


Här kommer min favorit kaka som är lått att göra bara man har en våg !!!
För er som blir sugna kruiv eran mail adress så kommer det recept till er!

Pizza bröd!


4-6 port
1 st Italienskt Lantbröd
1 dl Olivolja
1 dl Tomatpueré
150 g Buffel mozzarellaost
1st Zucchini
1 st Rödlök
100 g Basilika
flingsalt
Grovmalen Svartpeppar

Sätt ugnen på 180 grader.
Skär zuccihin i ½cm tjocka skivor på längden, stek el grilla dom tills dom blir mjuka!
Dela mozzarellan på mitten och dela ner i mindre tärningar! Skiva rödlöken tunnt!
Skär lantbrödet på lägnden, Gröp ut innanmätet ( spara till krutonger) .
Pensla rikligt med olivolja!
Bred ut tomatpuréni ett jämt lagersala och peppra lite!
Varva Zuchinin ,Rödlöken,Mozzarellan, Skinkan och Basilikanringla lite olivolja ovan på .
Avsluta med att salta och peppra!
Lägg på ovandelen och rulla in brödet i Folie!
Ungsbaka det i ca 30 minuter i mitten av ugnen !
Skär brödet medans det är varmt!!
Smaklig måltid!

Nu e det klart !! ÅÅÅÅ HURRA!!!

I dag måtte varit en av dom bästa i mitt liv !!!!
Det kan ni själva se !!! På denna bilden !!!!
För vet ni vad !! Jag har fått fast jobb å de e mitt dröm jobb!!
Mån-Fre 8-16... goa kollegor å en massa roliga utmaningar!
Kan ni tänka er jag kommer leva i himnelriket!!

Ostron är något man anting Älskar eller hatar!

Ostron

Svenskt namn: ostron ostron
Engelskt namn: oyster
Kategori: Skaldjur
Beskrivning: Ostronälskare brukar förespråka att servera ostron på enklast möjliga sätt: råa och levande. Eventuellt tillåtes en droppe citron, tabasco eller på sin höjd en vinägrett. Men det finns många andra sätt att avnjuta dessa skaldjur, t.ex. ångkokta, ugnsgratinerade eller grillade. Råa ostron är även goda att krydda med lite smakstarkare kryddor som färskt chili, kanske särskilt för de som är lite ostronskeptiska.

Ostron har en utpräglad havssmak, framförallt när de serveras råa. Konsistensen, ja, den är som man förväntar sig. (Man kan höra många olika fantasifulla liknelser beroende på om man frågar en fanatiker eller skeptiker.)

Ostron är rejält hårda i skalet och måste öppnas med en kraftig kniv. Vanlig bordkniv brukar fungera bra, äter man ofta kan en särskild ostronkniv vara en god investering.

Skalet kan vara vasst, så var lite försiktig. Man håller ostronet med den platta sidan upp och lirkar in kniven mellan skalen. Leta upp muskeln som håller ihop ostronet (sitter på sidan längst bort från gångjärnet) och skär av den med kniven. Därefter går det ganska enkelt att bända upp ostronet. Man brukar äta hela innanmätet, eventuellt kan man hoppa över det mörbruna skägget.
Finns att få tag på: Råa, levande ostron hittar man hos fiskhandlaren. Det säljs även frysta, konserverade och rökta ostron.
Kan ersättas med: Musslor, om de ska användas ångkokta eller gratinerade. Ska de ätas råa finns ingen egentlig ersättare, välj något annat skaldjursalternativ istället.
Hållbarhet och förvaring: Det är viktigt att ostronen är levande innan man äter eller tillagar dem. Om ostronet är lite öppet ska det slutas när man klämmer på det eller för in en kniv. Om inte, kasta det!

Färska ostron bör man äta så fort som möjligt, men kan förvaras i kylskåp upp till ca3dagar.


Det finns alternativ till Svenska Ostron från Holland som kallas Finé de Claire som är mycket fina men jag personligen föredrar Svenska så klart!

Tonfisk med goa grönsaker!


portioner: 4
Färdigt på: 40 min
Ingredienser

4 st tonfiskfiléer

Grönsaker
Grönsaker
Gurka
Rättika
Sesamolja
Fisksås
Risvinäger
Lime
Chili
Pak choi
Olivolja
Salt, efter smak
Peppar, efter smak.

Gör så här

1. Grönsaker
Sätt ugnen på 180 grader.

2. Strimla morötter, gurka och rättika.

3. Låt dra i 7 minuter i en sås på sesamolja, fisksås, risvinäger, lime och chili.

4. Krama ur grönsakerna innan servering.

5. Pak choi-bladen ska in i ugnen i 8 minuter med lite olivolja och salt och peppar.

6. Tonfisk
Grilla tonfisken snabbt, endast någon minut på varje sida. Den får inte bli genomstekt.

7. Servera genast



Lök och löjromspizza på smördegsbotten

Ingredienser

1 rulle smördeg (250 g)
1 knippe gräslök
2 st schalottenlök
1 st rödlök
0.5 st purjolök
3 dl lagrad svensk ost
1 dl crème fraîche
100 g löjrom
2 msk rapsolja
Dill
Vitpeppar
Salt

Gör så här

1. Riv osten.

2. Rula ut smördegen på en långpanna.

3. Fördela osten jämnt över degen.

4. Strimla löken och lägg den på osten och degen.

5. Toppa med lite ringlad olja.

6. Salta och peppra smördegspizzan.

7. Grädda på 200 grader i ca 12 minuter

8. Låt pizzan svalna något och klicka sedan ut både rom och crème fraîche.

9. Toppa med fint hackad gräslök och några dillvippor.
Smaklig måltid!




Hur gott kan det bli egentligen ???


Ingredienser

600 g rimmat fläsk
4 dl mjölk
2 dl grädde
2 st gul lök
3 msk mjöl
3 msk smör
salt
peppar
socker

Vintips: 2294 Muscadet Sérve et Maine sur Lie 2001, Loire, Frankrike

Gör så här

1. Stek fläsket i smör i stekpanna så det får en fin krispig yta. Peppra lite.

2. Värm mjölken och grädden i en kastrull.

3. Skala och strimla löken och lägg den i en kastrull med smör i. Låt den svettas lite. Red av med lite mjöl och häll över den varma mjölkblandningen. Smaka av med salt, peppar och socker.

4. Servera med kokt potatis



Satlinbakad Entreôte med rostade rotgrönsaker!




Ingredienser

 1 kg entrecote
 4 st vitlöksklyftor, skalade och halverade

Saltdeg
 2 st äggvitor
 1 kg grovsalt

Rotfrukter
 8 st morötter 2 st silverlökar, halverade
 2 st bananschalottenlökar
Kastanjer, snittade
 2 st citroner

Tomas smör
 200 g smör, rumstempererat
 2 msk sardeller, hackade
 1 st citron, rivet skal
 1 msk rosmarin, färsk alt 1-2 tsk torkad
Svartpeppar från kvarn, efter smak

Ägguleshot
 4 st äggulor
Salladslök, finskuren
 4 msk japansk soja
Några droppar sesamolja, ca 3 st per nubbe
Några droppar worcester sauce, ca 4 st per nubbe
Några droppar tabasco, ca 2 st per nubbe
Chiliflakes, torkade
Limeklyftor

Tips

Saltdeg
Du kan eventuellt behöva göra lite mer saltdeg då det går åt mer än vad man tror. Köp lite extra salt och ägg för säkerhets skull. Det är viktigt att låta skalet vara kvar på rotfrukterna, de blir för salta annars. Se bara till att tvätta de ordentligt.

Gör så här

1. Saltdeg och kött
Sätt ugnen på 130 grader.

2. Slå sönder äggvitorna med ett par tag med vispen.

3. Rör ner saltet och jobba med smeten. Ju mer du jobbat den desto bättre blir den. Känns den för lös är det bara att ta mer salt.

4. Skär små snitt i köttet och tryck ner vitlöken.

5. Bryn köttet runt om.

6. Lägg i en form och skopa saltdegen runt köttet.

7. Sätt in köttet i ugnen och stek till innertemperaturen är 54 grader.

8. Ta ut och låt vila, så att temperaturen höjs till ca 57 grader.

9. Rotfrukter
Lägg oskalade och tvättade rotfrukter i en form tillsammans med den hela citronen. Lägg allt tätt och häll saltdeg över allt.

10. Baka rotfrukterna i ungefär 45-60 min beroende på storlek - man kan känna på rotfrukterna med en provsticka innan man serverar.

11. Smör
Blanda alla ingredienser och smaka av. Det ska var en kraftig smak, man ska alltså känna tydligt att det är sardeller, citron och rosmarin.

12. Shot
Ta fram 4 nubbeglas eller andra mindre små koppar.

13. Skiva löken lite på sniskan tunt, tunt.

14. Lägg lite lök i botten.

15. Häll i 1 matsked soja i varje glas.

16. Droppa på sesamolja, worcester sause, tabasco och avsluta med några chiliflakes.

17. Sätt en lime klyfta på kanten


Söndags mys!

Idag gör vi inte många kmop i dena familjen !Vi sov riktigt läng dvs till 10,30.
Tog en tur med hunden i parken och köpte tidningen till maken !
Sen gick jag hem och bullade upp med en riktig brak frukost!
BLT sandwicar med kyckling, baccon, tomat senapsmajonäs och roan sallad!
En skål med tomater gruka och lite citronskivor, jordgubbar , mango proviva, apelsinjuice, te, stekta ägg åsså cream fraisch med hackad jalapenos! Vi gottade oss i denna goa frukost i sängen så klart!
Mycket pussande och kramandes de e vad man behöver en söndag som denna! Jag har bloggat och skaffat ny inspiration till jobbet som börjar på tisdag! Thomas ja han har annamat att GUD sa att Söndag är en vilodag så han ligger här sidan om mig och snarkar men de e han värd! Nu skall jag röja lite sen skall ja se till å få upp gubben och dra med honom på Liseberg! Tror jag skall övertala honom att äta ute i kväll!!! Ha en toppen dag så ses vi i mörkret!

Fikon och lökar i vinäger med Dukkah

Ingredienser

 1dl dl olivolja
 1.5 dl balsamvinäger, mörk
 1 dl socker, mörkt
Ca 10-15 st små steklökar
 4 st fikon, färska, hela
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg lökarna i ljummet vatten så blir de lättare att skala.

3. Skala lökarna och halvera fikonen.

4. Lägg lökarna i en ugnsfast form.

5. Salta och peppra.

6. Ringla över lite olivolja.

7. Baka lökarna i ugnen i ca 15 minuter

8. Blanda ihop vinägern med oljan o

9. Lägg lökarna i en burk tillsammans med fikonen.

10. Häll lagen över lökarna och låt stå i kylen över natten.

11. Servera med lite gorgonzola/mascarpone och lite dukkah till!


DUKKAH

1 dl skalad och skållad rostad mandel som
1 dl Rostade hasselnötter
1 msk garamasala
Svartperrar och Salt

1. Rosta nötterna i en torr stekpanna. De ska bli gyllenbruna.

2. Krossa dem i en mortel eller i en mixer tillsammans med garam masalan och en nypa salt och peppar!


Lördags mys på hög nivå



CHEVICHE PÅ PLIGRIMSMUSSLOR!!!!
Antal portioner:
4
Ingredienser

 8 st pilgrimsmusslor
 0.5 st röd paprika
 0.5 st skalad gurka
 1 st skalad schalottenlök
 25 g färsk bladpersilja
 1 dl olivolja
Rivet skal från 1 lime
Saft från 3 lime
0.5 msk flytande honung
0.5 0.5 st färsk chili
0.5 0.5 msk hel kummin
Salt och svartpeppar!

Gör så här

1. Dela musslorna i tunt och lägg i en vid skål. Pressa över limesaften och låt stå.

2. Skär paprikan i tärningar, finhacka persiljan. Skär gurkan med en osthyvel.

3. Finhacka chilin, hacka löken och blanda ner allt i skålen med musslorna.

4. Riv i limeskalet och avsluta med olivolja. Salta och dra rejält med svartpepparn.




Lite bilder till kokboken som jag håller på med!


Så var denna semesterresan slut! Nu bär det av hem till Göteborg igen å inte hemt ensam!!!

Ja Fredag å då ropar man HURRA!!!!!
För då e det helg men inte vilken helg som helst!!
Min å sonens helg uppe i Göteborg!
Kl11 skall jag bygga naglar på Mai Nails!
Franska naglar blir det!!!
Kl12,53 går tåget hem till Göteborg igen men denna gången åker jag inte själv upp !!!!
I dag e det FREDAGEN med stort F för det är Mamma och son helg !
Ikväll får det bli pizza från Grabbarna Grus dvs min son hoppar ner till killarna som har pizzerian i trapp uppgången sidan om oss ! Där får han göra sin egen pizza å pizza till mamma å Thomas så klart!!!!
Sen blir det film kväll ! Råttatoiulle så klar mycket popcorn å läsk så klar !! Får väl köpa en flaska vin till oss vuxna hahaha!
Imorgon lär väl Lilleman stiga upp i ottan som vanligt när har e uppe hos oss!
Men man har ju lösningen på allt i det läget dör att kunna unna sig en sovmorgon! dvs TACK till tele2´s stora film paket! Där finns allt å då menar jag verkligen allt! Efter lunch så blir det Liseberg å en massa skoj så klart!!!
Med förhoppning om att han skall få vinna en storvinst!! Som sist
Fast det var nog bara Tobleronen å Marzipangodiset i Twistpåsen som han gillade!!!
Nä hä dax att bege sig mot tåget till Helsingborg !!
Tack Skåne för denna gången vi ses om 2 veckor igen !

Skåne mitt underbara Skåne!

Ja så var jag äntligen här!!
Efter helvetesresan ner i går så kom jag slutligen fram!!!
Där fanns det an go å glad liten kille som väntade på sin mamma !!! Oj vad han hade fått vänta !! Men jag tror att han tyckte att det var värt det!
Väl på plats var det bara att byta om å åka ner till ljuvliga Ålabodarna för en tur ut på Havet med Lasse och Elliot! Och kan ni tänka er jag badade för första gången i Havet i år!! skamligt men jag har ju badat i våran lilla insjö i Småland ett par ggr innan !!
Lilleman hade lite svårt att fatta att mamma var super trött men jag lyckades hålla mig vaken ett par timmar!! Sen somnade jag ju så klart när jag skulle natta honom vilket medförde att jag inte kunde somna igår kväll/ natt så vad gjorde man då satt uppe till kl 03,30 sen la jag mig och tittade på svt play!!! å somnade till slut!!!
Kl06,45 kom Mini killen och väckte en något trött mamma !! Jag fixade frulle och sendan gjorde vi honom i ordning för att inta skolan !
Han skulle ha ute dag så han tvingade sig själv att åka dit fast han hade ont i halsen !!!
Mamma åkte och handlade lite jag gick och la mig igen och kolla lite tv ! Gjorde mig i ordning för jag hade på känn att mamma hade nån liten utflyckt på Gång!!
Blev en tur till Herlsingborg... det är mycket som händer i den staden !!!
Jag hann köpa Lammkorv som min älskling tycker så mycket om !!! Väl klara där åkte vi å käkade lunch!! Hemma hann vi packa in sakerna sen bar det av till Vallåkra för att hämta Tottebus!!!
Tog en tur till Landskrona och köpte blommor till min Älskade Pappa Gerts Grav !!! Huu lika jobbigt varje gång men jag tvingar mig att göra honom den tjänsten han var och kommer alltid vara min PAPPA.
Hem å myste med Totte lite sen var det dax att laga mat! blev Kalvracks med grillade grönsaker och mojojsås as gött!! Nu har vi haft mys kväll med popcorn och ramlösa!! Lagt lilleman som inte var allt för frisk men men han får gärna vara hemma med mig här imorgon så man kan skämma bort honom lite extra innan man måste åka hem igen ! har inte riktigt fått koll på huruvidare mamma och Lasse följer med upp till Göteborg på lördag annars får jag tag tåget hem på fredag ! Eftersom det redan var inbokat en tur till Liseberg på lördag med Anna, Cleas och Anton. Ja ja nu skall jag i alla fall g¨¨lägga mig så jag är pigg imorgon kram på er alla där ute!

Skåneresan!!

Resume!!!! Först krånglade Spårvagn 2 från korsvägen ner till stationen ... sen löser man biljett  typ i sista minuten !!!! Å springer för att hinna med tåget från spår 12 och det är då dom ropar ut att tåget kommer in 9 minuter senare än beräknad avgång!!! Å 2 minuter senare gör ett nytt utrop om att tåget kommer avgå i tid i alla fall !!!När man flyttat sig 3 ggr för att folk reserverat dom platserna man satt sig på så hittar man ätligen en plats att sitta på kopplar upp datan öppnar sin ramlösa och sätter tänderna i mackan man köpt !! Då e tåget ändå redan 20 min försenat och dom gör ett underbart utrop att tåget inte kan rulla från stationen pga tekniskt fel!!! Så då packar man ihopa och reser sig för att gå av till spår 13 !!! När tåget väl börjar rulla så kommer det som man inte vill skall komma ett nytt utrop.... ja ha då kan tåget inte rulla mellan Laholm och Helsingborg va fasn e felet !!!!Då skall manb behöva åka nån JÄVLA BUSS där emellan!! Så trött jag blir !!!! tur att det finns nervlugnand medel att ta till!!! Detta Är fan sista gången jag åket tåg för att det är billigare att åka buss även om det tar 35 min mer än tåget men är mellan 80-100 kr billigare med buss å dom har fan inga byten som denna resan gav mig å stannar nästan utanför porten hemma i Göteborg ! Nä så får det bli BUSS mellan Göteborg och helsingborg å bussen hem till mamma! Så får det bli nästa gång jag skall åka till Skåne !!!!
Skånetrafiken å DSB kan hoppa upp å klappa sig i röven säger jag bara !!!

Inlagda Körsbärstomater

Färdigt på: 10 min
Ingredienser

 30 st körsbärstomater
 3 st rosmarinkvistar
 3 st lagerblad
 2 st vitlökar
1.5-2 msk svartpeppar
 2 msk honung
1-1.5 l vitvinsvinäge


Gör så här

1. Picka tomaterna med en sticka eller gaffel.

2. Lägg ned tomaterna i en väl rengjord glasburk.

3. Klyv vitlöken i halvor och lägg ned i burken tillsammans med lagerblad och rosmarin.

4. Häll på svartpepparkornen och honungen och fyll sedan på med vinäger tills att burken är fylld.

5. Tillslut burken väl





Sömn Tack!

Som ni alla vet så vaknade jag kl 8,30 i går måndagen den 15/8 somnade 45 min vid 15,00 tiden men vaknade a att jag skulle upp i tvättstugan..... När kl var vid 23 tiden skulle maken sova så jag tänkte jag lägger mig på soffan så blir jag trött av att kolla lite tv men ack fan heller nä jag låg vaken hela natten! Å i min vildaste tro så tänkte jag ...nä men nu kan jag gå in å lägga mig i min säng å sova nån timmen men nä inte det heller vid 13 tiden somnade jag till men vaknade av telefonen !!!!! Å tror ni jag kan sova nu eller nä nä å nu e kl 03,20!
I natt vid 4 tiden sände dom denna filmen ...kl 14 tiden sände dom den igen å nu kl 03,10 börjar film fan igen....okej den kommer säkert imorgon också så jag kan väl sitta här å blogga lite emellanåt! Kan ni gissa viken film det är????
JO denna här!

Titel: ”Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet”

Längd: 1 tim 40 min

”Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet


Detta var en underbar dokumentär som gick för något år sedan!

SVT-serien Himlen kan vänta handlar om vad som händer med en människa som får en diagnos om en dödlig sjukdom. Vad vill denna person göra med resten av sitt liv? Och hur kan alla i omgivningen hjälpa den som är sjuk? Under 1½ år har SVT filmat fem personer som mitt i livet drabbats av en svår sjukdom. Vi möter också deras anhöriga.

Det här är inte ett program om döden utan om livet, om hopp och om mod. De fem medverkandes berättelser är tänkta att ge tröst och stöd till andra i liknande situationer och till deras närmaste. Serien riktar sig naturligtvis också till alla som ännu inte drabbats då den både ökar förståelsen för hur det är att leva med en livshotande sjukdom samt är full av insikter. Genom att ta till oss av de medverkandes olika budskap kan vi kanske lättare möta varandra utan den vanliga rädslan av att göra eller säga något fel.

Alla som medverkar i serien gör det i hopp om att kunna hjälpa och inspirera och varje avsnitt har upp ett tema. Första avsnittet, Ett dödligt hot kan bäst beskrivas som en presentation av seriens huvudpersoner. I detta avsnitt berättar alla om hur de upptäckte sin sjukdom och hur de efter sin diagnos förändrat sin inställning till livet.


Ännu en sömnlös natt !!

Jag misstänker att någon saknar mig just nu!
2 Personer som jag framför allt saknar något enormt mycket!!!
Den första är min älskade ELLIOT MIN ÄLSKADE SON
Den andra som jag saknar är MIN ÄLSKADE PAPPA !
Men han sitter ju i himmlen och vakar över mig !
Längtan blir enorm i band särskildt när man känner sig ensam och ledsen och allt går emot en då är det inte jobbigt att kunna ringa PAPPA och be om råd eller får höra att DE LÖSER SIG STINA för det sa han alltid till mig och när han sagt det så gjorde det alltid det!
Det kan fan inte finnas någon GUD för då hade han låtit min PAPPA leva(L)


Morotskaka med läcker glasyr å små hemma gjorda morötter

Antal portioner: 10
Ingredienser

 4 dl socker
 3 dl matolja
 4 ägg
 5 dl mjöl
 2 tsk bikarbonat
 1 tsk salt
 ev 2 tsk kanel
 7 dl morötter
 1 dl hackade pecannötter
Glasyr:
 120 g philadelphiaost
 35 g smör
 1 tsk vaniljsocker
 225 g florsocker
Till dekoration:
marsipan
röd och gul hushållsfärg
blad av citronmeliss

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Riv morötterna på grova sidan av rivjärnet. Hacka nötterna grovt. Vispa socker och olja krämigt och vitt. Tillsätt ett ägg i taget.

2. Blanda mjöl, bikarbonat/bakpulver, salt och eventuellt kanel. Rör ner sockerblandningen. Tillsätt rivna morötter och nötter. Fyll i smord och mjölad bakform. Grädda i 1 timme. Låt kakan stå i formen en stund innan den stjälps upp. Låt kakan kallna helt. Hit kan kakan förberedas.

3. Morötter: Blanda marsipan med gul och röd hushållsfärg till en orange massa. Forma morötter och sätt blad av citronmeliss som stjälk.

4. Glasyr: Rör ihop philadelphiaost, rumstempererat smör, vaniljsocker och florsocker till en slät smet.


Bred över den kalla morotskakan. Garnera med morötter gjorda av marsipan.


Morgondagens meny!

Hej vänner ! Ibland kan det ställa till det när man får gäster som man adrig träffat förut!!! Dvs Sambons son med flickvänn kommer på middag i morgon och jag lagar gärna god mat som alla tror är advancerad som i självaa verker bara tar max 30 min per rätt!
Men eftersom jag sällan gör vegetarsk mat så blev jag nu lite ställd mot väggen eftersom denna flickvännen nu är vegetarian! UMMM Suck det innebär att jag måste anstränga hjärnan lite extra!
Men jag kommer att göra heta falafels med korriander,vitlök och chilli till detta en tomat, bön och rödlökssallad med en topping av ruccola dip som serveras med friterat Libabröd.
4 portioner:
1 burk a 250g kikärtor
50g färsk korriander
½st riven kingsolo vitlök
½ Färsk röd chilli utan kärnor
1 tsk socker
1 tsk svartpeppar
½ dl rostade Hasselnötter
1 tsk salt
 Allt detta males ner i en matberedare till en jämnsmet.
Häll i ett par droppar olioljaså atrt det binder sig .
Låt stå i kylen 30 min .
Tomat,bön och södlökssalladen:
12 st Coctailtomater gärna mixade färger delas på mitten och sedan på mitten igen !
1½ st Rödlök (beroende på stl) finhackad
1 burk a 250 g blandade bönor (ej kikärtor) som skall sköljas väl!
Blanda i hopa detta i en skål!
Krydda upp med:
1 msk spiskummin
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Saften och skalet av en ½ lime
Lägg detta i en mortel och gör en rejäl gegga mojja!
Fin hacka ner
25g basilika
25g bladpersilja
och strö över salladen vid serveringen !
Ruccola dippen:
2 dl turkisk yoghurt
Mixa
75 gram Ruccola
1krm salt
1 krm hel svart peppar
1 msk olivolja
i en matberedare till en slät olja, som du sedan vänder ner i den turkiska Yoghurten!
Till Liba bröden:
2 st Äkta Liba bröd 
2 dl frityr olja 
Dela ner ett bröd i 1/4 
Hetta upp oljan ca 170 grade  och fritera sakta bröden på svag värme!

Servering: Lägg 2 brödskivor sidan om varandra tag lite ruccolasallad och lägg i bottten toppa med bön och tomat röran ! Lägg 4 st falaffel bollar ovan på röran och toppa med lite av ruccoladipen. Dekorera med ett par späda kvistar Korriander!
Bilder kommer i morgon eftersom jag aldrig gjort denna rätten och fotograferat den! 

Något som är så jäkla GÖTT !!! Langos!

Tyvärr hann jag inte fota dem innan dom tog slut för mina goa frukost gäster gluffsade i sig dom illa kvickt! Men receptet delar jag gäran med mig av !!!
25 g jäst
 3 dl ljummet vatten
 1 st stor potatis
 8 dl vetemjöl special
 1 tsk salt
Serveras med:
Gräddfil
Röd lök
Rom, svart och röd
Räkor handskalade
Svartpeppar
Till friteringen:
 1 l olja




Gör så här

1. Rör samman jästen med lite av vattnet. När jästen löst sig tillsätts resten av vattnet.

2. Den kokta potatisen ska rivas fint. Blanda sedan den rivna potatisen med mjöl och salt. Spara lite mjöl till utbaket.

3. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät deg. Den ska vara ganska lös.

4. Jäs degen under duk i 40 minuter.

5. Dela degen i 16 eller 32 bitar. Kavla ut på mjölat bakbord och jäs bröden i 10 minuter.

6. Hetta upp oljan till 180°C och fritera bröden, ca 4 minuter per sida för stora langos och 3 minuter för mindre. Se till att vända på dem efter halva tiden.

7. Låt bröden svalna på galler, lägg lite hushållspapper under då det kan droppa.

8. Lägg på en klick gräddfil, röd lök ,röd och svart romRäkorna och strö över lite svartpeppar!

Smaklig måltid!!!

Älskar långa sömnlösa nätter??

Svar :NEJ!!!!!!
Men vad gör man när man inte kan sova?
Bloggar lite kanske!
I Lördags var vi hos våra trevliga vänner Anna och Cleas ute på Asperö!
Vilken ö!!!
Eftersom jag inte bott i Göteborg i mer än 1½ år å hela förra sommaren gick åt tilll att jobba så utforskarjag skärgårdsöarna lite mer i år!
Det roliga med Anna och Cleas är att dom är lika matnördiga som jag och Thomas! Så det snackades mycket mat och dracks en hel del gott vin! Nä nu e kl Halv fyra och jag måste försöka sova lite här kommer lite bilder från göteborgs vacka havsliv! Sov gott alla kram/S

Oxfile Welington

Antal portioner: 4
Ingredienser

Madeirasås
 4 st schalottenlökar
 1 st liten morot
 1 knippe bladpersilja
 1 dl madeira
 4 dl kalvfond
 1 msk tomatpuré
 1 msk smör
800 g färsk oxfilé (mittbiten)
 2 st smördegsplattor à 30x20 cm
 1 st ägg till pensling
salt och peppar
smör och olja till stekning

Duxellmassa
 500 g färska champinjoner
 300 g rökt sidfläsk eller skinka
 6 st schalottenlökar
 4 msk tomatpuré
 0.5 dl hackad färsk timjan. Och 3 nypor vetemjöl att reda av med.

Gör så här

1. Madeirasås: Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret. Klicka i tomatpurén och häll i madeiran. Sedan kalvfonden. Låt koka ihop till en kraftig sky. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.

2. Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint. Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta. Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till. Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt den nyhackade timjan. Ställ och låt svalna.

3. Putsa oxfilén fri från hinnor. Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt. Låt oxfilén svalna av.

4. Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan. Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan. Pensla med det uppvispade ägget runt filén. Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan.Skär bort överflödig deg. Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén. Tryck till med en gaffel runt om. Pensla med resten av ägget över hela filén. Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster.

5. Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött. Obs! Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter. Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den. Servera med krispig sallad och madeirasåsen.


Saffrans kokta blåmusslor

Färdigt på: 40 min
Ingredienser

 2 kg blåmusslor
 3 st vitlöksklyftor
 2 st gula lökar
 1 knippe persilja
 1 påse saffran
 2 dl vispgrädde
 2 dl torrt vitt vin

1. Skölj och rensa musslorna. Släng de som är öppna och trasiga och som inte stänger sig när man knackar dem mot bordet. Släng också de som är mycket tyngre än de andra, eftersom de förmodligen bara är fyllda med lera.

2. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs löken och vitlöken. Lyft i musslorna och häll på vinet. På med lock och låt koka tills musslorna öppnat sig, cirka 7 minuter (släng de som inte öppnat sig).

3. Lyft upp musslorna med hålslev och lägg upp på tallrikar.

4. Häll i saffran och grädde i kastrullen. Skölj och finhacka persiljan. Skumma och smaka av soppan med salt och peppar. Lägg i persiljan och rör om. Häll såsen över musslorna.

5. Servera med nykokt pasta eller pommes frites och bröd.


Måndagens förrätt!

Kantarellbrulé med smörstekta pilgrimsmusslor!Kantarell brulé
Antal portioner:
4
Ingredienser

Brule:
 0.5 kg rensade, grovhackade, torra kantareller
 1 st hackad charlottenlök
 8 dl grädde
 0.5 dl madeira
 1 msk kickoman soya
 1 st oxbuljongtärnig
 8 st äggulor
 4 msk råsocker
smör till stekning
Salt och vitpeppar
Skumm:
 1 dl grädde
 1 dl mjölk
 0.5 tärning fiskbuljong
 0.5 msk ättika
 1 msk smör
 1 msk socker
 1 st krondillskrona
Garnityr:
 8 st pilgrimsmusslor
250 g torra fina kantareller
Lite plockad krondill
Smör till stekning.

Gör så här

1. Börja med brulen. Stek kantareller och charlottenlök gyllene, lägg dem i en kastrull.

2. Tillsätt madeira och koka torrt. Häll sedan i grädden, soyan och buljongtärningen. Låt småputtra i ca 30 minuter och smaka av.

3. Sila sedan brulegrunden och kyl den.

4. När vätskan blivit kall vispar ni försiktigt i äggulorna och smakar av ytterligare en gång.

5. Fördela sedan brulegrunden i 4 skålar. Baka dessa i mitten av ugnen i ca 1 timma på 100 grader tills brulen har stannat. Låt dem svalna i rumstempratur.

6. Medan bruléerna bakas kokar ni upp gräddmjölken, fiskbuljongen och sockret till skummet.

7. När det kokat upp lägger ni i krondillen och smöret, drar av såsen från plattan. Smaka av med salt peppar och ättika.

8. Mixa med en stavmixer.

9. När det är dags att äta steker ni pilgrimsmusslorna och kantareller separat.

10. Strö råsockret ovanpå brulén och bränn till karamell med en brännare.

11. Avsluta tallriken med ett par skedar krondillsskum och lite plockad krondill.


En lång matresa !

Ja det har varit en lång matresa och jag hade nästan glömt bort att  jag matbloggade!!!
Här kommer en hel del bilder och recept på vad jag har lyckats skapa under den se

RSS 2.0