Morotskaka med läcker glasyr å små hemma gjorda morötter
Ingredienser
4 dl socker
3 dl matolja
4 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
ev 2 tsk kanel
7 dl morötter
1 dl hackade pecannötter
Glasyr:
120 g philadelphiaost
35 g smör
1 tsk vaniljsocker
225 g florsocker
Till dekoration:
marsipan
röd och gul hushållsfärg
blad av citronmeliss
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Riv morötterna på grova sidan av rivjärnet. Hacka nötterna grovt. Vispa socker och olja krämigt och vitt. Tillsätt ett ägg i taget.
2. Blanda mjöl, bikarbonat/bakpulver, salt och eventuellt kanel. Rör ner sockerblandningen. Tillsätt rivna morötter och nötter. Fyll i smord och mjölad bakform. Grädda i 1 timme. Låt kakan stå i formen en stund innan den stjälps upp. Låt kakan kallna helt. Hit kan kakan förberedas.
3. Morötter: Blanda marsipan med gul och röd hushållsfärg till en orange massa. Forma morötter och sätt blad av citronmeliss som stjälk.
4. Glasyr: Rör ihop philadelphiaost, rumstempererat smör, vaniljsocker och florsocker till en slät smet.
Bred över den kalla morotskakan. Garnera med morötter gjorda av marsipan.