Ostron är något man anting Älskar eller hatar!
Ostron
Svenskt namn: | ostron | ![]() |
Engelskt namn: | oyster | |
Kategori: | Skaldjur | |
Beskrivning: | Ostronälskare brukar förespråka att servera ostron på enklast möjliga sätt: råa och levande. Eventuellt tillåtes en droppe citron, tabasco eller på sin höjd en vinägrett. Men det finns många andra sätt att avnjuta dessa skaldjur, t.ex. ångkokta, ugnsgratinerade eller grillade. Råa ostron är även goda att krydda med lite smakstarkare kryddor som färskt chili, kanske särskilt för de som är lite ostronskeptiska. Ostron har en utpräglad havssmak, framförallt när de serveras råa. Konsistensen, ja, den är som man förväntar sig. (Man kan höra många olika fantasifulla liknelser beroende på om man frågar en fanatiker eller skeptiker.) Ostron är rejält hårda i skalet och måste öppnas med en kraftig kniv. Vanlig bordkniv brukar fungera bra, äter man ofta kan en särskild ostronkniv vara en god investering. Skalet kan vara vasst, så var lite försiktig. Man håller ostronet med den platta sidan upp och lirkar in kniven mellan skalen. Leta upp muskeln som håller ihop ostronet (sitter på sidan längst bort från gångjärnet) och skär av den med kniven. Därefter går det ganska enkelt att bända upp ostronet. Man brukar äta hela innanmätet, eventuellt kan man hoppa över det mörbruna skägget. |
|
Finns att få tag på: | Råa, levande ostron hittar man hos fiskhandlaren. Det säljs även frysta, konserverade och rökta ostron. | |
Kan ersättas med: | Musslor, om de ska användas ångkokta eller gratinerade. Ska de ätas råa finns ingen egentlig ersättare, välj något annat skaldjursalternativ istället. | |
Hållbarhet och förvaring: | Det är viktigt att ostronen är levande innan man äter eller tillagar dem. Om ostronet är lite öppet ska det slutas när man klämmer på det eller för in en kniv. Om inte, kasta det! Färska ostron bör man äta så fort som möjligt, men kan förvaras i kylskåp upp till ca3dagar. ![]() |

Det finns alternativ till Svenska Ostron från Holland som kallas Finé de Claire som är mycket fina men jag personligen föredrar Svenska så klart!
Kommentarer
Trackback