Lördagen den 24/9 Halmstad

Ja ha vi bokade in oss på Arena Hotel i Halmstad. Ett kärt återbesök hos våra underbara vänner Lena och Sten! Vi kom ju iofs inte i väg förrän framåt eftermiddagen ! Stannade i Kållered och sen mot Halmstad där i inkvarterade oss på Hotelet! Sen bar det av hem till Lena och Sten vi åt och drack jätte gott bubblade och snackade framåt midnatt sen traskade vi hem till hotelet igen ! Vaknade vid 9,30 tiden å då hade vi bara 20 min kvar att äta frulle på ! Sen åkte jag och Lena på Blir antagligen själv på torsdag tills fredag då han skall åka till Eksjö och hälsa på sin mamma ! Kan iofs vara skönt att få vara själv! På Lördag kommer mitt älskade lilla troll hem till mig! sov gott

Veckan som gick var det bokmässa här i Göteborg !

Vilket har inneburit mycket jobb det är därför jag inte orkat blogga något ! Men jag trivs som fisken i vattnet! På Fredagen blev det en liten jobbig stund ! Vi skulle säga hejdå till Diana som slutade jobba hos oss då ! Blev en kopp kaffe och paket utdelning ! Sen var det bara att börja jobba igen !Gick hem vid 18 tiden och skulle hålla helg!

fortsättning på våran middag med Lena och Sten

Lena och Sten kom till oss strax efter 19.00 vi inledde kvällen med Skumpa och lite små snittar! Efter det intog vi en femrätters middag alla var nöjda och glada vi umgicks och hade trevligt som om vi varit vänner hela livet! Lite efter midnatt följde jag dom hem ! På söndagen gick jag och Lexxen ner och vinkade av dem vid hotelet! Detta var en helg jag sent skall glömma !

Vilken helg vi hade med våra underbara och nyfunna vänner!

Så blev det så äntligen Fredag ! Började dagen med att jobba !! Alltid lika kul eftersom jag älskar mitt jobb. Vid 14.30 tiden ringde Lena och berättade att dom Checkade in på min arbetsplats Gothia Tower. Jag smög mig på deem nere i lobbyn där hon pladdrade på med tjejen i repan! Om Bad kar å div andra önske mål hon hade hahaha! Jag var tvungen att återgå till jobbet en timme till sedan åkte jag upp på Heaven 23 där Lena satt och väntade på Sten som hade hållt på att parkera bilen i typ 1 timme!!! när hon väl ringde så satt den filuren på deras hotelrum och undrade vart hon var! Men snabb som ett skott var han på plats när han uppdagade att det stod en öl och väntade på honom! Vi satt där och tjöta en timme sedan var jag tvungen att lalla hem till gubben å vovisen! Väl hemma gjorde jag vid mig och vi mötes upp alla fyra vid halv sju tiden! Vi traskade mot Vino due Pasta till våran goa vän Chichi där vi tjejer drack lite vin och killarna öl så klart som riktiga killar gör! Efter det begav vi oss till grannrestaurangen Taras. Beställde in mat och vin å öl så klart ! Maken och jag tog en tapas tallrik bestående av en massa olika förrätter dvs närmare 12 st ! Lena tog några oxrullader av ngt slag å Sten toppade med ett sjukt starkt spett av ngt slag som inte gick att äta !!! Nu skall ni veta att TL och Sten har heller aldrig träffats men fann varandra lika snabbt som jag och Lena ! När vi kände oss nöjda så begav vi oss till Gothia där vi tog ett glas vin på deras rum sen tog en lagom lullig å mer eller mindre karate full Stina å TL taxi hen ...tur inte hela världen vet vart vi bor! Väl hemma drack vi vars ett glas Rosé vin å kröp ner i sängen ! LÖRDAG ! God morgon skulle man ju kunna säga! In i duschen ,ut med doggen och fort ner på Gothia för att avnjuta frulle med våra vänner! Grabbarna hade beslutat sig för att åka till Åby travet och spela på hästarna ! Vi tjejer skulle ner på bolaget,Ica Focus och en tur på Liseberg! Men det är då jag plötsligt drabbas av min förbannade yrsel och svimmninga attack. Slutar med att jag ligger på Golvet i hisshallen och Lena får hämra vatten och ringa efter TL. Väl uppe på deras rum piggnade jag till igen! Tl och jag gick hem han la sig på soffan och vilade lite . Jag gjorde det sista på kvällens middag som jag redan förberett på torsdag kvällen så mycket jag kunde för att jag för en gångs skull skulle kunna sitta ner vid bordet på kvällen! Vid ett tiden hade Sten och TL bestämt att mötas vid vagnen ! Som vanligt fick mamma kliva in och sms:sa biljetter till dem! Lena och jag gick ner på Systemet och Focus sedan dumpade vi ´sakerna på dreas hotel rum och gick in på Liseberg och strosade! Slutade med att vi satt på Tyrolen med varsen öl och snacka om allt möjligt!Väl hemm så städade jag av det värsta sen gick jag en lång runda med voven! Så var det så dax att göra den sista touchen på maten innan våra kära vänner dök upp! Fortsättning följer i morgon nu måste Stinisen sussa lite !! Kram på er där ute i Höstmörktet!

Vänner för livet!

Någonting är väldigt märkligt! Varför är det så viltigt att ens kärlek är jämngammal med en ??? Varför måste man umgås med jämngamla vänner ?? Det kommer jag ändå aldrig att förstå eller bry mig om. Min man och jag har det bra tillsammans och jag bryr mig inte om vår ålders skillnad. Och sen detta med vänner! Tänk er att man sitter på Fejan och komenterar någons status ang mat för att man råkar gilla samma sida som är öppen för vem som helst! Sen blir man vänner på Fejan och börjar skriva till varandra och märker att man har en hel del gemensamt och att man är väldigt lika som personer! Är det också konstigt eller?? NEJ det är det inte ! Detta leder till att man ringer varandra och snackar lite i telefon även om man bor relativt nära varandra! Detta har hänt i verkligheten mina vänner och nu känns det som jag har funnit en vän och soulmate forever! Kram till er alla där ute i höst kvällen :)

Back on track igen vänner !

Bloggen är tillbaka igen ! Skall uppdatera den med en massa róliga händelser !

Jag får nog vara snäll och ta en paus från bloggandet !

Det finns folk som rapoterat min blogg så mina sponsorer vill inte att jag fortsätter blogga här utan kommer att byta blogg sajt ! Ni som vet med er att ni fotrfarande vill följa mig vidare i bloggen hör av er på [email protected] så får ni den nya blogg adressen som kommer vara öppen för alla dom jag vill skall läsa min blogg dvs inga knepiga personer som vill försatöra för mig ! Ni som känner mig får en länk på eran mail i alla fall !! kram

Härliga Tomat recept!!!

Syltade Gröna Tomater! 1 kg Gröna tomater 500 g socker 2dl inläggnigs ättiksgurka 3 st scharlottenlökar 8 st kryddnejlikor 1 bit kanel 1 bit torkar Ingefära 3 tsk salt Pricka hål i tomaterna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Koka tomater. lök, nejlikor,socker och ättiksgurkan på relativt svag värme tills löken är mjuk, då är även tomaterna färdiga! Grön Tomat marmelad! 1 kg Gröna Tomater 500 g socker 2 st citroner 1 bit färsk ingefära Kör Tomaterna till mos i en matberedare och koka i en gryta tillsammans med sockret , det rivna skalet från citronerna och ingefäran,inget lock. Koka i ca 1 timme, eller tills marmeladen har tjoknat. Smaksätt sedan med saften från citronerna och häll upp i rena burkar. Man kan även göra samma recept på Röda tomater och då byter man ut Ingefäran mot 1 Vaniljstång!

Kärlek kan vara svårt i bland!


I bland känns det som man kommer från en annan planet!
Man skall vara mamma , matte ,hustru eller i alla fall blivande! Samtidigt som man skall jobb 100% sköta hemmet och alla dess syslor dvs Damma ,dammsuga ,tvätta ,skura glv , laga mat , diska , handla ja allt vad hemmet består av och samtidigt vara positiv och glad!

Men så kommer det perioder när man inte orkar med allt detta och bara  släpper allt ! Gräver ner sig  och orkar inte med alla dom där måstena!

Just nu så hoppas jag att man kan komma in i den där bubblan som ny kär igen ! För vi har någontyp av svaka här hemma just nu ! Och som jag alltid sagt: Det är inte ens fel att man bråkar det är man alltid två om !
Skulle iofs inte säga att vi bråkar men det där lilla extra som måste finnas där är nog på semester just nu för här är det inte! !!  Undrar lite vart man skall leta efter den ! På Hawaii! Nä saknaden efter riktig kärlek den saknas enormt mycket  just nu !! Å vad då jag skall alltid finnas där för allt och alla när det brister för dem ! Vart e någon för mig just nu när man skulle behövt luta sig mot någons axel och få gråta eller bara prata ut lite??? Ja den frågan ställer jag mig alltid ...... Men men snart skall jag få mitt älskade lilla troll på besök så då får jag i alla fall lite kärlek!  Sov gott nu alla där ute!

Ibland blir det inte som man tänkt sig!!!

 I Förgår så bad min vännina sin man att plocka ut Kassler från fryse! Vilket han trodde att han gjort!! Men ack så fel det blev !!
När hon sen i går skulle ställa sig och göra i ordning kvällsmaten så blev hon nog en anning paff när hon upptäckte att han hade plockat ut Kycklig!!!
 Men fyndig som hon är svängde hon i hopa Spansk Kyckling!!!
En annan läser detta å undrar !!!! Vad Är Spansk Kyckling????
Här kommer i alla fall receptet!...Kycklinglår (som delas i "höften" och benet eller som jag gör bara kycklingben) ner i en ugnssäker form, lägger ner klyftad potatis, morötter eller andra grönskar....Pensla allt med en blandning olja, kryddor, vitlök, ja vad du tycker är gott....in ugnen på 180 gr (jag har varmlufts ugn) när det gått en halvtimme lägger jag på lite lökringar eller klyftor...sista kvarten häller jag på grädde om man vill ha den tjockare så har man ju lite mjöl i grädden....Denna rätt gör jag även på Stinas kyckling eller ICAs kyckling i folieform...det är så bra för allt är i ett och det blir jätte god sås om man använder mycket kryddor....Ja så enkelt var det...Kramen♥
TACK SNÄLLA LENA FÖR DENNA SMAK UPPLEVELSE!

Shiitakesvamp en ljuvlig delikatess!

Shiitake,

(Lentnus Edodes)
En delikatessvamp
Shiitake är vår nyast odlade svamp i Sverige. Denna kryddiga svamp med sina
rötter i Japan anses ha många positiva medicinska effekter.

Shiitake är en vednedbrytare (vitrötesvamp) som odlas på en blandning av spån
från olika lövträd. Detta substrat möjliggör snabb odling under kontrollerade former
inomhus. Naturligt växer den på döende trädstammar.

Shiitakesvampen är svårodlad och kräver mycket goda hygieniska förhållanden och
stor noggrannhet i varje steg i produktionen. Lövträspån i rätt blandning och
fuktighet måste steriliseras innan det kan ympas med shiitake mycel. Spånet
packas i specialplastpåsar om 1-4 kg och autoklaveras. Efter inympning av mycel
skall detta växa in i spånet och mogna under 3-5 månader. Här måste rätt balans
av syre, fukt, temperatur och ljus råda inne i påsen. Odlar man på stock kan
mognaden ta ½-2 år.

När substratet är väl genomväxt och har mognat, syns en brun yta som börjar
spricka upp som popcorn, då är det dags att flytta in det i odlingsrummet och ta
bort plastpåsen. Här förändras också klimatet så att mycelet vill börja bilda
fruktkroppar som efter 7-12 dagar mognat och blivit läckra svampar. Svampen
skärs loss från substratet och skörden varar 1-3 dagar. Normalt tas bara en skörd.




Shiitakesvampen är mycket hållbar, 1-3 veckor i kylskåp +2-4°C, och enkel att
använda. Till kött, i soppor, i vegetariska rätter, som råkost eller t.o.m. i bakverk.
Du kan steka, fritera, koka eller äta den rå. Kort sagt låt fantasin flöda och njut
av svampens utsökta kryddiga smak. Använd gärna lite matfett vid tillagningen för
att lyfta fram smaken ytterligare.

Köper du torkad shiitake så sitter all smak kvar, och i pulverform sätter du snabbt
piff på såsen. Prova några Shiitakesvampar och upplev något annorlunda!




Sommarminnen från en semester nere på Skånska Österlen 2011

Sparrisodling på Österlen
Sparris och sparrisodling har en lång tradition på Österlen. Redan Linné fann sparris ”söder om Simrishamn”. Den växte då vild på stränderna. Ända fram till mitten av 1950-talet fanns det kommersiella sparrisodlingar runt Skillinge. Den gången kunde man inte distribuera sparrisen färsk utan den konserverades hos Bongs Fabriker i Ystad och kvaliteten var så hög att man med framgång exporterade bl a till Frankrike.

Först 1997 tog sparrisodlingen fart igen då Österlen Sparris planterade det första fältet. Idag har företaget 6 hektars odling med beräknad skörd på 14 ton år 2007. I närheten av befintliga odlingar planteras nu ytterligare fält, som ska administreras av Österlen Sparris. Sammanlagda odlingsarealen i Sverige beräknas ligga på 40-50 ha, varav den mesta i mindre odlingar.

Sparrishistoria
Sparrisen (Asparagus officinalis L.) härstammar från stränderna och stäpperna kring östra Medelhavet. Därifrån har den sedan spritt sig till Nordafrika och Europa. Grekerna använde sparris som medicinalväxt, romarna såg den som en delikatess. De första skriftliga odlingsanvisningarna härstammar från Cato, år 175-150 före Kristus.

De stora europeiska folkvandringarna innebar en nedgång för sparriskulturen. Den odlade sparrisen överlevde i klosterträdgårdarna som medicinalväxt mot njur- och leverlidanden. Sparrisen beskrevs emellertid också som ”ren njutning” och odlingen spred sig under 1400- och 1500-talet till slottsträdgårdarna i Frankrike, Holland, Tyskland och andra länder. Men det var först under 1800-talets senare hälft, med konservindustrin och förbättrade transporter, som sparrisodlingen fick större omfattning.

Rbert lastar bilden Nya världen
På 1800-talet utvecklades också en omfattande sparrisodling i de nya världsdelarna. Centrum för odlingen i USA blev Kalifornien, där den första sparrisen planterades på 1860-talet. Den årliga skörden där är nu 50 000 ton.
Den mesta färska sparrisen kommer från Peru och på våren från Spanien. Den största konserv- och frysproduktionen ligger i Peru och Kina.

I Europa är sparriskulturen idag mycket omfattande och helt inriktad på färskvara, ofta med försäljning direkt från gården. Tyskland med 17 000 hektar sparrisodling är avgjort störst men trots det mycket beroende av import, bl a från Ungern och Grekland.

Den svenska sparrisodlingen har sedan 1950-talet nästan utraderats, men är nu under återuppbyggnad främst i Skåne, på Gotland, längs kusterna samt i södra och mellersta Sverige. Närodlad försäljning är viktig men genom kylning och korta transporttider är det numera möjligt att även distribuera färsk sparris med bibehållen hög kvalitet.
 


Tävlingen Kan Börja!

Nu sätter vi igång Tävling nr 1 !!!
Det går ut på att baka !
Receptet skall innehålla:
Blåbär
Grädde
Äggvita
och Citronsaft!
Sen skall detta fotograferas och mailas till mig! Antingen kan man lägga upp en blid här på bloggen som en kommentar eller maila på min mail: [email protected]!

Tävlingen kommer att på gå tom den 20/9 då vinnare dras !

Fäskost bollar med krisp!


300 g Phiadelphiaost(neutral)
1 st röd spanskpeppar
1 st riven vitlök (kingsolo)
50 g fin hackad basilika
1 tsk Havs salt
1½ tsk grovmalen svartpeppar
300 g ostbågar

Blanda allt utom ostbågarna i en skål och låt stå kallti 1 timme i kylen!
Mixa ostbågarna i en matberedare.
Rulla ostmassan till små kolor som man sedan rullar i dom krossade ostbågarna ! Super enkelt och jätte gott passar bra till buffé så som till fredags mys snacks!

Hemmets ljusa vrå!!

Det finns vissa saker man bara vill skall vara underbara !
Jag har två sådana platser i mitt hem !

1 Våran säng.....massor av kuddar finns det något bättre!!! Svar NEJ


Sen har jag mitt älskade Matsalsbord som är lika gammalt som jag är dvs 31 år ! Huuuu så gammal jag är!
Det är ett Arne Jackobssen Super Elips v8!!! Med 6 st Myran stolar till!

Sen har jag min underbara hallmöbel!
Å min underbara Guldspegel!

Eftersom dom som känner mig vet att jag älskar inredning så blir dom aldrig förvånade över alla nya prylar jag alltid handlar på mig!

Recept som jag blivigt reomenderad av min Goa Vännina Lena !!

JAMAICA LÅDA
 
1 kg köttfärs (går bra med både nöt eller blandfärs)
1 - 2 burkar krossade tomater
1 stor burk champinjoner (jag byter ut det mot färska champisar ca 10-14 st lite lätt hackat)
1 dl röd mjölk (jag byter ut det ibland till grädde, fy på mig)
1 dl chilisås
1 tsk paprikapulver
1 tsk spagettikrydda
2 - 2,5 tsk curry
3 vitlökslyftor
2 - 3 tsk salt
2- 3 tsk svartpeppar
2- 3 tsk vitpeppar
 
Bryn köttfärsen och tillsätt efter hand alla ingredienser och låt det puttra på svag värme ca en halvtimme eller så
att allt (gifter sig), ofta blir det bara godare ju längre det får dra.
 
Smöra en ugnsfast form varva köttfärsen med riven ost och bananer i skivor. Ca 4 - 5 bananer i två lager. Avsluta med
lite färs och ost överst.
Sedan in med allt i ugnen i 20 - 30 min i 200 gr. Servera ris och en grönsallad till. Nu är jag ingen rismänniska
men det går bra med pressad potatis och jag kan tänka mig all typ av pasta.
 

Seglarsallad:
 
2 burkar eller 1 kg kall färskpotatis (går även bra med vanlig potatis)
10 cm purjolök (eller så tar man så mycket man vill)
2 dl finhackad persilja
2 dl -"-           ättiksgurka
2 - 3 dl finstrmlad isbergssallad
5 hg rökt skinka (skärs i bitar) Nu har jag aldrig skinka i för jag gör den som en potatissallad
 
Dressing:
4 dl majonäs
4 tsk citronsaft
några droppar worcestersås
3 msk torrt vitt vin eller om man väljer rött
1 tsk dijonsenpa
1 tsk vanlig svensk senap (slotts)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Använd gärna äggskalaren när du skivar potatisen....
Jag gör dressing och rör ner potatis, purjon pesiljan mm ....
 
Jätte god gör den gärna en dag innan så den får stå och gotta till sig....
 
OSTKRANS:
50 gr smör eller margarin
2 1/2 dl standardmjölk
25 gr jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
ca 8 1/2 dl vetemjöl
 
Fyllning:
25 - 30 gr fin smakrik riven ost
1 1/2 ägg (hmmm står så i receptet) vet i f...n hur man får till et 1/2 ägg
1 tsk paprikapulver
 
Pensling
ägg
paprikapulver
 
Gör så här:
Smält matfettet och blanda i mjölken, värm till ca 37 gr
Lös upp jästen i vätskan
Tillsätt salt, socker, ägg och så mycket mjöl att det blir en smidig det. Låt jäsa i 30 min
Blanda ost och ägg. Kavla ut degen till en rektangel på ca 15 x 50 cm.
Fördela ostblandningen. Strö över paprikapullver och rulla ihop degen till en lång rulle.
Lägg degen runt kanten i en bakform på ca 23 cm i diameter och tryck ihop ändarna. Låt jäsa i 15 min
Pensla med ägg och strö över paprikapulver. Grädda i knappt 200 gr i ca 35 min.....
 


Detta skall provlagas inom kort så då kommer det upp bilder på det!!!!!


Till min vän Lena som ville ha ett gott tips på något med Kassler!













Antal portioner: 6
Ingredienser

800 800 g kassler
1 1 gul paprika
2 2 krukor bladsallat
Pesto:
3 3 dl basilikablad (2 krukor)
25 25 g pinjenötter
4 4 msk olivolja
1 1 dl riven parmesanost
1/2 1/2 tsk salt

  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

Gör så


Antal portioner: 6
Ingredienser

800 g kassler
1 gul paprika
2 krukor bladsallat
Pesto:
3 dl basilikablad (2 krukor)
25 g pinjenötter
4 msk olivolja
1 dl riven parmesanost
1/2 tsk sal




Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Dela paprikan och ta bort kärnorna. Grilla paprikan med skinnsidan uppåt i 15 minuter. Lägg paprikorna i en plastpåse i kylen i 30 minuter. Dra loss skalen och skär i strimlor.

2. Pesto: Hacka basilikabladen grovt och riv parmesanosten. Mixa basilika och nötter. Tillsätt parmesanosten och olivoljan i en fin stråle. Häll ut röran ur mixern. Pressa ner vitlöksklyftorna och krydda med salt.

3. Skölj sallatsbladen och lägg dem runt kanten på ett serveringsfat. Skär kasslern i tunna skivor och lägg den i en ring ovanpå. Placera paprikastrimlorna i mitten och klicka peston ovanpå kasslern före servering.



Lycka till min vän om man vill kan man lägga paprikan i en marinad med :
1 st riven vitlök
1 dl olivolja
½dl balsamico vinäger
2 msk svartpeppar
2 msk havs salt
2 msk honung
Detta blandas bara ihopa och hälles i en påse (gärna dubbla) ner med paprikan och tillslut och låt paprikan ligga i påsen över natten !

Lördags uppdatering!

Dagen började med lite jobb !! Var hemma vid tre igen ! Inte så ansträngande faktist!
Ble en tur tull Netto för att inhandla lite små plock!!!
Hem och stor städade och lyckades paja toaletten så Thomas fick leka rörmokare! Det blev dock inte lagat!!!
Så vi får välse vad dom kan göra på måndag!!
Kvällen fortskred med en massa mys ! Soffan lite vin å så klart god mat!!!!Vad gillar ni mitt lilla grönsaksbord i köket!!!!!




Löjroms toast blev det till förrätt!!! Gott skit som sitter fint en lördag!























Vad är det som luktar???




Jo det är mina små händer som luktar!! Å inte hallon eller choklad !!! Nej dom mer eller mindre stinker RÖKT LAX!
För det är nämligen så att jag har varit och jobbat lite extra hos våra vänner Anna och Cleas på deras rökeri!!
Jo det är väl klart att det var roligt men det är mindre kul att behöva sitta på på spårvagnen hem å ha allas blickar på sig för att man stinker Fisk utav bara Helvete!
Men men sånt e livet jag har snart provat allt gnuggat dom med mynta ,citron, basilika ,timiijan you name It !!! Skit samma jag skall dit imorgon också så det är väl inte lönt att gnugga dem stackarna mer !!! Sköt om er alla mina vänner ! Nu skall jag slänga mig i bingen å kolla på tv kram på er å njut av denna sega torsdag!

RSS 2.0