Lördagen den 24/9 Halmstad
Veckan som gick var det bokmässa här i Göteborg !
fortsättning på våran middag med Lena och Sten
Vilken helg vi hade med våra underbara och nyfunna vänner!
Vänner för livet!
Back on track igen vänner !
Jag får nog vara snäll och ta en paus från bloggandet !
Härliga Tomat recept!!!
Kärlek kan vara svårt i bland!

I bland känns det som man kommer från en annan planet!
Man skall vara mamma , matte ,hustru eller i alla fall blivande! Samtidigt som man skall jobb 100% sköta hemmet och alla dess syslor dvs Damma ,dammsuga ,tvätta ,skura glv , laga mat , diska , handla ja allt vad hemmet består av och samtidigt vara positiv och glad!

Men så kommer det perioder när man inte orkar med allt detta och bara släpper allt ! Gräver ner sig och orkar inte med alla dom där måstena!

Just nu så hoppas jag att man kan komma in i den där bubblan som ny kär igen ! För vi har någontyp av svaka här hemma just nu ! Och som jag alltid sagt: Det är inte ens fel att man bråkar det är man alltid två om !
Skulle iofs inte säga att vi bråkar men det där lilla extra som måste finnas där är nog på semester just nu för här är det inte! !! Undrar lite vart man skall leta efter den ! På Hawaii! Nä saknaden efter riktig kärlek den saknas enormt mycket just nu !! Å vad då jag skall alltid finnas där för allt och alla när det brister för dem ! Vart e någon för mig just nu när man skulle behövt luta sig mot någons axel och få gråta eller bara prata ut lite??? Ja den frågan ställer jag mig alltid ...... Men men snart skall jag få mitt älskade lilla troll på besök så då får jag i alla fall lite kärlek! Sov gott nu alla där ute!
Ibland blir det inte som man tänkt sig!!!
När hon sen i går skulle ställa sig och göra i ordning kvällsmaten så blev hon nog en anning paff när hon upptäckte att han hade plockat ut Kycklig!!!
Men fyndig som hon är svängde hon i hopa Spansk Kyckling!!!
En annan läser detta å undrar !!!! Vad Är Spansk Kyckling????
Här kommer i alla fall receptet!...Kycklinglår (som delas i "höften" och benet eller som jag gör bara kycklingben) ner i en ugnssäker form, lägger ner klyftad potatis, morötter eller andra grönskar....Pensla allt med en blandning olja, kryddor, vitlök, ja vad du tycker är gott....in ugnen på 180 gr (jag har varmlufts ugn) när det gått en halvtimme lägger jag på lite lökringar eller klyftor...sista kvarten häller jag på grädde om man vill ha den tjockare så har man ju lite mjöl i grädden....Denna rätt gör jag även på Stinas kyckling eller ICAs kyckling i folieform...det är så bra för allt är i ett och det blir jätte god sås om man använder mycket kryddor....Ja så enkelt var det...Kramen♥
TACK SNÄLLA LENA FÖR DENNA SMAK UPPLEVELSE!
Shiitakesvamp en ljuvlig delikatess!
Shiitake,
(Lentnus Edodes)En delikatessvamp
Shiitake är vår nyast odlade svamp i Sverige. Denna kryddiga svamp med sinarötter i Japan anses ha många positiva medicinska effekter.
Shiitake är en vednedbrytare (vitrötesvamp) som odlas på en blandning av spån
från olika lövträd. Detta substrat möjliggör snabb odling under kontrollerade former
inomhus. Naturligt växer den på döende trädstammar.
Shiitakesvampen är svårodlad och kräver mycket goda hygieniska förhållanden och
stor noggrannhet i varje steg i produktionen. Lövträspån i rätt blandning och
fuktighet måste steriliseras innan det kan ympas med shiitake mycel. Spånet
packas i specialplastpåsar om 1-4 kg och autoklaveras. Efter inympning av mycel
skall detta växa in i spånet och mogna under 3-5 månader. Här måste rätt balans
av syre, fukt, temperatur och ljus råda inne i påsen. Odlar man på stock kan
mognaden ta ½-2 år.
När substratet är väl genomväxt och har mognat, syns en brun yta som börjar
spricka upp som popcorn, då är det dags att flytta in det i odlingsrummet och ta
bort plastpåsen. Här förändras också klimatet så att mycelet vill börja bilda
fruktkroppar som efter 7-12 dagar mognat och blivit läckra svampar. Svampen
skärs loss från substratet och skörden varar 1-3 dagar. Normalt tas bara en skörd.

Shiitakesvampen är mycket hållbar, 1-3 veckor i kylskåp +2-4°C, och enkel att
använda. Till kött, i soppor, i vegetariska rätter, som råkost eller t.o.m. i bakverk.
Du kan steka, fritera, koka eller äta den rå. Kort sagt låt fantasin flöda och njut
av svampens utsökta kryddiga smak. Använd gärna lite matfett vid tillagningen för
att lyfta fram smaken ytterligare.
Köper du torkad shiitake så sitter all smak kvar, och i pulverform sätter du snabbt
piff på såsen. Prova några Shiitakesvampar och upplev något annorlunda!

Sommarminnen från en semester nere på Skånska Österlen 2011
Sparrisodling på Österlen
Sparris och sparrisodling har en lång tradition på Österlen. Redan Linné fann sparris ”söder om Simrishamn”. Den växte då vild på stränderna. Ända fram till mitten av 1950-talet fanns det kommersiella sparrisodlingar runt Skillinge. Den gången kunde man inte distribuera sparrisen färsk utan den konserverades hos Bongs Fabriker i Ystad och kvaliteten var så hög att man med framgång exporterade bl a till Frankrike.
Först 1997 tog sparrisodlingen fart igen då Österlen Sparris planterade det första fältet. Idag har företaget 6 hektars odling med beräknad skörd på 14 ton år 2007. I närheten av befintliga odlingar planteras nu ytterligare fält, som ska administreras av Österlen Sparris. Sammanlagda odlingsarealen i Sverige beräknas ligga på 40-50 ha, varav den mesta i mindre odlingar.
Sparrishistoria
Sparrisen (Asparagus officinalis L.) härstammar från stränderna och stäpperna kring östra Medelhavet. Därifrån har den sedan spritt sig till Nordafrika och Europa. Grekerna använde sparris som medicinalväxt, romarna såg den som en delikatess. De första skriftliga odlingsanvisningarna härstammar från Cato, år 175-150 före Kristus.
De stora europeiska folkvandringarna innebar en nedgång för sparriskulturen. Den odlade sparrisen överlevde i klosterträdgårdarna som medicinalväxt mot njur- och leverlidanden. Sparrisen beskrevs emellertid också som ”ren njutning” och odlingen spred sig under 1400- och 1500-talet till slottsträdgårdarna i Frankrike, Holland, Tyskland och andra länder. Men det var först under 1800-talets senare hälft, med konservindustrin och förbättrade transporter, som sparrisodlingen fick större omfattning. Nya världen
På 1800-talet utvecklades också en omfattande sparrisodling i de nya världsdelarna. Centrum för odlingen i USA blev Kalifornien, där den första sparrisen planterades på 1860-talet. Den årliga skörden där är nu 50 000 ton.
Den mesta färska sparrisen kommer från Peru och på våren från Spanien. Den största konserv- och frysproduktionen ligger i Peru och Kina.
I Europa är sparriskulturen idag mycket omfattande och helt inriktad på färskvara, ofta med försäljning direkt från gården. Tyskland med 17 000 hektar sparrisodling är avgjort störst men trots det mycket beroende av import, bl a från Ungern och Grekland.
Den svenska sparrisodlingen har sedan 1950-talet nästan utraderats, men är nu under återuppbyggnad främst i Skåne, på Gotland, längs kusterna samt i södra och mellersta Sverige. Närodlad försäljning är viktig men genom kylning och korta transporttider är det numera möjligt att även distribuera färsk sparris med bibehållen hög kvalitet.
Tävlingen Kan Börja!
Det går ut på att baka !
Receptet skall innehålla:
Blåbär
Grädde
Äggvita
och Citronsaft!
Sen skall detta fotograferas och mailas till mig! Antingen kan man lägga upp en blid här på bloggen som en kommentar eller maila på min mail: [email protected]!
Tävlingen kommer att på gå tom den 20/9 då vinnare dras !
Fäskost bollar med krisp!

300 g Phiadelphiaost(neutral)
1 st röd spanskpeppar
1 st riven vitlök (kingsolo)
50 g fin hackad basilika
1 tsk Havs salt
1½ tsk grovmalen svartpeppar
300 g ostbågar
Blanda allt utom ostbågarna i en skål och låt stå kallti 1 timme i kylen!
Mixa ostbågarna i en matberedare.
Rulla ostmassan till små kolor som man sedan rullar i dom krossade ostbågarna ! Super enkelt och jätte gott passar bra till buffé så som till fredags mys snacks!
Hemmets ljusa vrå!!
Jag har två sådana platser i mitt hem !
1 Våran säng.....

Sen har jag mitt älskade Matsalsbord som är lika gammalt som jag är dvs 31 år ! Huuuu så gammal jag är!
Det är ett Arne Jackobssen Super Elips v8!!! Med 6 st Myran stolar till!

Sen har jag min underbara hallmöbel!
Å min underbara Guldspegel!

Eftersom dom som känner mig vet att jag älskar inredning så blir dom aldrig förvånade över alla nya prylar jag alltid handlar på mig!
Recept som jag blivigt reomenderad av min Goa Vännina Lena !!
1 kg köttfärs (går bra med både nöt eller blandfärs)
1 - 2 burkar krossade tomater
1 stor burk champinjoner (jag byter ut det mot färska champisar ca 10-14 st lite lätt hackat)
1 dl röd mjölk (jag byter ut det ibland till grädde, fy på mig)
1 dl chilisås
1 tsk paprikapulver
1 tsk spagettikrydda
2 - 2,5 tsk curry
3 vitlökslyftor
2 - 3 tsk salt
2- 3 tsk svartpeppar
2- 3 tsk vitpeppar
Bryn köttfärsen och tillsätt efter hand alla ingredienser och låt det puttra på svag värme ca en halvtimme eller så
att allt (gifter sig), ofta blir det bara godare ju längre det får dra.
Smöra en ugnsfast form varva köttfärsen med riven ost och bananer i skivor. Ca 4 - 5 bananer i två lager. Avsluta med
lite färs och ost överst.
Sedan in med allt i ugnen i 20 - 30 min i 200 gr. Servera ris och en grönsallad till. Nu är jag ingen rismänniska
men det går bra med pressad potatis och jag kan tänka mig all typ av pasta.
Seglarsallad:
2 burkar eller 1 kg kall färskpotatis (går även bra med vanlig potatis)
10 cm purjolök (eller så tar man så mycket man vill)
2 dl finhackad persilja
2 dl -"- ättiksgurka
2 - 3 dl finstrmlad isbergssallad
5 hg rökt skinka (skärs i bitar) Nu har jag aldrig skinka i för jag gör den som en potatissallad
Dressing:
4 dl majonäs
4 tsk citronsaft
några droppar worcestersås
3 msk torrt vitt vin eller om man väljer rött
1 tsk dijonsenpa
1 tsk vanlig svensk senap (slotts)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Använd gärna äggskalaren när du skivar potatisen....
Jag gör dressing och rör ner potatis, purjon pesiljan mm ....
Jätte god gör den gärna en dag innan så den får stå och gotta till sig....
OSTKRANS:
50 gr smör eller margarin
2 1/2 dl standardmjölk
25 gr jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
ca 8 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
25 - 30 gr fin smakrik riven ost
1 1/2 ägg (hmmm står så i receptet) vet i f...n hur man får till et 1/2 ägg
1 tsk paprikapulver
Pensling
ägg
paprikapulver
Gör så här:
Smält matfettet och blanda i mjölken, värm till ca 37 gr
Lös upp jästen i vätskan
Tillsätt salt, socker, ägg och så mycket mjöl att det blir en smidig det. Låt jäsa i 30 min
Blanda ost och ägg. Kavla ut degen till en rektangel på ca 15 x 50 cm.
Fördela ostblandningen. Strö över paprikapullver och rulla ihop degen till en lång rulle.
Lägg degen runt kanten i en bakform på ca 23 cm i diameter och tryck ihop ändarna. Låt jäsa i 15 min
Pensla med ägg och strö över paprikapulver. Grädda i knappt 200 gr i ca 35 min.....
Detta skall provlagas inom kort så då kommer det upp bilder på det!!!!!
Till min vän Lena som ville ha ett gott tips på något med Kassler!

Antal portioner: 6
Ingredienser
800 g kassler
1 gul paprika
2 krukor bladsallat
Pesto:
3 dl basilikablad (2 krukor)
25 g pinjenötter
4 msk olivolja
1 dl riven parmesanost
1/2 tsk salt
-
Annons:
-
Annons:
-
Annons:
Gör så
Antal portioner: 6
Ingredienser
800 g kassler
1 gul paprika
2 krukor bladsallat
Pesto:
3 dl basilikablad (2 krukor)
25 g pinjenötter
4 msk olivolja
1 dl riven parmesanost
1/2 tsk sal
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Dela paprikan och ta bort kärnorna. Grilla paprikan med skinnsidan uppåt i 15 minuter. Lägg paprikorna i en plastpåse i kylen i 30 minuter. Dra loss skalen och skär i strimlor.
2. Pesto: Hacka basilikabladen grovt och riv parmesanosten. Mixa basilika och nötter. Tillsätt parmesanosten och olivoljan i en fin stråle. Häll ut röran ur mixern. Pressa ner vitlöksklyftorna och krydda med salt.
3. Skölj sallatsbladen och lägg dem runt kanten på ett serveringsfat. Skär kasslern i tunna skivor och lägg den i en ring ovanpå. Placera paprikastrimlorna i mitten och klicka peston ovanpå kasslern före servering.
Lycka till min vän om man vill kan man lägga paprikan i en marinad med :
1 st riven vitlök
1 dl olivolja
½dl balsamico vinäger
2 msk svartpeppar
2 msk havs salt
2 msk honung
Detta blandas bara ihopa och hälles i en påse (gärna dubbla) ner med paprikan och tillslut och låt paprikan ligga i påsen över natten !
Lördags uppdatering!
Ble en tur tull Netto för att inhandla lite små plock!!!
Hem och stor städade och lyckades paja toaletten så Thomas fick leka rörmokare! Det blev dock inte lagat!!!
Så vi får välse vad dom kan göra på måndag!!
Kvällen fortskred med en massa mys ! Soffan lite vin å så klart god mat!!!!


Löjroms toast blev det till förrätt!!! Gott skit som sitter fint en lördag!
Vad är det som luktar???


Jo det är mina små händer som luktar!! Å inte hallon eller choklad !!! Nej dom mer eller mindre stinker RÖKT LAX!
För det är nämligen så att jag har varit och jobbat lite extra hos våra vänner Anna och Cleas på deras rökeri!!
Jo det är väl klart att det var roligt men det är mindre kul att behöva sitta på på spårvagnen hem å ha allas blickar på sig för att man stinker Fisk utav bara Helvete!
Men men sånt e livet jag har snart provat allt gnuggat dom med mynta ,citron, basilika ,timiijan you name It !!! Skit samma jag skall dit imorgon också så det är väl inte lönt att gnugga dem stackarna mer !!! Sköt om er alla mina vänner ! Nu skall jag slänga mig i bingen å kolla på tv kram på er å njut av denna sega torsdag!