Shiitakesvamp en ljuvlig delikatess!

Shiitake,

(Lentnus Edodes)
En delikatessvamp
Shiitake är vår nyast odlade svamp i Sverige. Denna kryddiga svamp med sina
rötter i Japan anses ha många positiva medicinska effekter.

Shiitake är en vednedbrytare (vitrötesvamp) som odlas på en blandning av spån
från olika lövträd. Detta substrat möjliggör snabb odling under kontrollerade former
inomhus. Naturligt växer den på döende trädstammar.

Shiitakesvampen är svårodlad och kräver mycket goda hygieniska förhållanden och
stor noggrannhet i varje steg i produktionen. Lövträspån i rätt blandning och
fuktighet måste steriliseras innan det kan ympas med shiitake mycel. Spånet
packas i specialplastpåsar om 1-4 kg och autoklaveras. Efter inympning av mycel
skall detta växa in i spånet och mogna under 3-5 månader. Här måste rätt balans
av syre, fukt, temperatur och ljus råda inne i påsen. Odlar man på stock kan
mognaden ta ½-2 år.

När substratet är väl genomväxt och har mognat, syns en brun yta som börjar
spricka upp som popcorn, då är det dags att flytta in det i odlingsrummet och ta
bort plastpåsen. Här förändras också klimatet så att mycelet vill börja bilda
fruktkroppar som efter 7-12 dagar mognat och blivit läckra svampar. Svampen
skärs loss från substratet och skörden varar 1-3 dagar. Normalt tas bara en skörd.




Shiitakesvampen är mycket hållbar, 1-3 veckor i kylskåp +2-4°C, och enkel att
använda. Till kött, i soppor, i vegetariska rätter, som råkost eller t.o.m. i bakverk.
Du kan steka, fritera, koka eller äta den rå. Kort sagt låt fantasin flöda och njut
av svampens utsökta kryddiga smak. Använd gärna lite matfett vid tillagningen för
att lyfta fram smaken ytterligare.

Köper du torkad shiitake så sitter all smak kvar, och i pulverform sätter du snabbt
piff på såsen. Prova några Shiitakesvampar och upplev något annorlunda!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0