Recept som jag blivigt reomenderad av min Goa Vännina Lena !!
JAMAICA LÅDA
1 kg köttfärs (går bra med både nöt eller blandfärs)
1 - 2 burkar krossade tomater
1 stor burk champinjoner (jag byter ut det mot färska champisar ca 10-14 st lite lätt hackat)
1 dl röd mjölk (jag byter ut det ibland till grädde, fy på mig)
1 dl chilisås
1 tsk paprikapulver
1 tsk spagettikrydda
2 - 2,5 tsk curry
3 vitlökslyftor
2 - 3 tsk salt
2- 3 tsk svartpeppar
2- 3 tsk vitpeppar
Bryn köttfärsen och tillsätt efter hand alla ingredienser och låt det puttra på svag värme ca en halvtimme eller så
att allt (gifter sig), ofta blir det bara godare ju längre det får dra.
Smöra en ugnsfast form varva köttfärsen med riven ost och bananer i skivor. Ca 4 - 5 bananer i två lager. Avsluta med
lite färs och ost överst.
Sedan in med allt i ugnen i 20 - 30 min i 200 gr. Servera ris och en grönsallad till. Nu är jag ingen rismänniska
men det går bra med pressad potatis och jag kan tänka mig all typ av pasta.
Seglarsallad:
2 burkar eller 1 kg kall färskpotatis (går även bra med vanlig potatis)
10 cm purjolök (eller så tar man så mycket man vill)
2 dl finhackad persilja
2 dl -"- ättiksgurka
2 - 3 dl finstrmlad isbergssallad
5 hg rökt skinka (skärs i bitar) Nu har jag aldrig skinka i för jag gör den som en potatissallad
Dressing:
4 dl majonäs
4 tsk citronsaft
några droppar worcestersås
3 msk torrt vitt vin eller om man väljer rött
1 tsk dijonsenpa
1 tsk vanlig svensk senap (slotts)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Använd gärna äggskalaren när du skivar potatisen....
Jag gör dressing och rör ner potatis, purjon pesiljan mm ....
Jätte god gör den gärna en dag innan så den får stå och gotta till sig....
OSTKRANS:
50 gr smör eller margarin
2 1/2 dl standardmjölk
25 gr jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
ca 8 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
25 - 30 gr fin smakrik riven ost
1 1/2 ägg (hmmm står så i receptet) vet i f...n hur man får till et 1/2 ägg
1 tsk paprikapulver
Pensling
ägg
paprikapulver
Gör så här:
Smält matfettet och blanda i mjölken, värm till ca 37 gr
Lös upp jästen i vätskan
Tillsätt salt, socker, ägg och så mycket mjöl att det blir en smidig det. Låt jäsa i 30 min
Blanda ost och ägg. Kavla ut degen till en rektangel på ca 15 x 50 cm.
Fördela ostblandningen. Strö över paprikapullver och rulla ihop degen till en lång rulle.
Lägg degen runt kanten i en bakform på ca 23 cm i diameter och tryck ihop ändarna. Låt jäsa i 15 min
Pensla med ägg och strö över paprikapulver. Grädda i knappt 200 gr i ca 35 min.....
Detta skall provlagas inom kort så då kommer det upp bilder på det!!!!!
1 kg köttfärs (går bra med både nöt eller blandfärs)
1 - 2 burkar krossade tomater
1 stor burk champinjoner (jag byter ut det mot färska champisar ca 10-14 st lite lätt hackat)
1 dl röd mjölk (jag byter ut det ibland till grädde, fy på mig)
1 dl chilisås
1 tsk paprikapulver
1 tsk spagettikrydda
2 - 2,5 tsk curry
3 vitlökslyftor
2 - 3 tsk salt
2- 3 tsk svartpeppar
2- 3 tsk vitpeppar
Bryn köttfärsen och tillsätt efter hand alla ingredienser och låt det puttra på svag värme ca en halvtimme eller så
att allt (gifter sig), ofta blir det bara godare ju längre det får dra.
Smöra en ugnsfast form varva köttfärsen med riven ost och bananer i skivor. Ca 4 - 5 bananer i två lager. Avsluta med
lite färs och ost överst.
Sedan in med allt i ugnen i 20 - 30 min i 200 gr. Servera ris och en grönsallad till. Nu är jag ingen rismänniska
men det går bra med pressad potatis och jag kan tänka mig all typ av pasta.
Seglarsallad:
2 burkar eller 1 kg kall färskpotatis (går även bra med vanlig potatis)
10 cm purjolök (eller så tar man så mycket man vill)
2 dl finhackad persilja
2 dl -"- ättiksgurka
2 - 3 dl finstrmlad isbergssallad
5 hg rökt skinka (skärs i bitar) Nu har jag aldrig skinka i för jag gör den som en potatissallad
Dressing:
4 dl majonäs
4 tsk citronsaft
några droppar worcestersås
3 msk torrt vitt vin eller om man väljer rött
1 tsk dijonsenpa
1 tsk vanlig svensk senap (slotts)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Använd gärna äggskalaren när du skivar potatisen....
Jag gör dressing och rör ner potatis, purjon pesiljan mm ....
Jätte god gör den gärna en dag innan så den får stå och gotta till sig....
OSTKRANS:
50 gr smör eller margarin
2 1/2 dl standardmjölk
25 gr jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
ca 8 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
25 - 30 gr fin smakrik riven ost
1 1/2 ägg (hmmm står så i receptet) vet i f...n hur man får till et 1/2 ägg
1 tsk paprikapulver
Pensling
ägg
paprikapulver
Gör så här:
Smält matfettet och blanda i mjölken, värm till ca 37 gr
Lös upp jästen i vätskan
Tillsätt salt, socker, ägg och så mycket mjöl att det blir en smidig det. Låt jäsa i 30 min
Blanda ost och ägg. Kavla ut degen till en rektangel på ca 15 x 50 cm.
Fördela ostblandningen. Strö över paprikapullver och rulla ihop degen till en lång rulle.
Lägg degen runt kanten i en bakform på ca 23 cm i diameter och tryck ihop ändarna. Låt jäsa i 15 min
Pensla med ägg och strö över paprikapulver. Grädda i knappt 200 gr i ca 35 min.....
Detta skall provlagas inom kort så då kommer det upp bilder på det!!!!!
Kommentarer
Trackback