Saknaden efter min egen lilla trollunge!

Min lilla kille!
Oj i dag är en sådan dag när jag saknar mitt lilla troll jätte mycket!
Men jag hoppas kunna få träffa honom till helgen!
Ja vad händer i dag då ???
Skall ge mig på att baka lite för det ekar tomt på bull och kak hyllan här hemma!
Tror jag skall göra riktiga Choklad"Neger" Bullar!!!! Mumms!!
Men  först väntar tvättstugan å hurra så roligt!!! Eller inte!

 Ha det gött så hörs vi snart igen !!!

På Fredag skall vi ha lite folk här hemma så då har jag komponerat en liten avsmaknings meny!

I bland kan jag få för mig att folk uppskattar det här med avsmaknings meny :
Själv är det en av mina favoriter ! Så på Fredag skall vi ha lite gäster här hemma å jag tänkte slå klackarna i taket å bjuda dem på ngt riktigt gott som dom sent skall förtränga!

Carpaccio:Kalvcarpaccio med parmesan, citron,pinjenötter och ruccola
   
Cappesante:Smörstekta pilgrimsmusslor med crème på palsternacka och pancettaflarn
   
Carciofo:Ricotta och spenatfylld tortelloni i en len kronärtskockssås
   
Merluzzo:Ugnsbakad torskrygg torskrygg på en hummer och mascarpone fylld ravioli med citrus och vitvinssås
   
Manzo:Oxfilé serveras med ostronskivling, potatis, fänkål, lök, zucchini samt rödvinsreduktion
   
Crème Brulé:Tre sorters brulé
 

Some were over the rainbow....


Detta är som alla vet Heaven 23 i Göteborg!
Till helgen skall jag lura med min kära man upp på 23:e våningen för en liten middag! Nu får man bara klura ut vad man skall äta!!!! Här kommer deras meny!

förrätt / first course


citronbakad lax 175.-
forellrom, ingefära, soja, äpple
lemon baked salmon
trout roe, ginger, soy, apple
 
variation på hummer 205.-
syltad karl-johansvamp, kronärtskocka, rättika
variation of lobster
pickled ceps, artichoke, daikon

grillad piggvar 195.-
hollandaise, bakad äggula, brysselkål, bacon
grilled turbot
hollandaise sauce, baked egg yolk, brussels sprout, bacon

griskind ”persillé” 175.-
anklevergelé, aprikos, enoki, mandel
pig`s cheek ”persillé”
duck liver gel, apricot, enoki, almond

kalvbräss & kalvkorv 185.-
tryffel, cocobönor, svartrot, vinägersky
sweetbread & veal sausage
truffle, coco beans, salsify, vinegar jus

 

varmrätt / main course


king size de luxe 249.-
räkor, rågbröd, ägg, majonnäs, mixsallad, löjrom
king size de luxe
shrimps, rye bread, egg, mayonnaise, mixed salad, bleak roe


ångad torskrygg 295.-
blomkålscrème, ostronskivling, ansjovis, citron
steamed cod loin
cauliflower crème, oyster mushroom, anchovy, lemon

fänkålsstekt kungsflundra 280.-
pancetta, rödbetor, rökt lökcrème, skaldjurssky
fennel fried plaice
pancetta, beetroot, smoked onion crème, shellfish jus

pastrami på svartfotsgris 275.-
äppelkokt sidfläsk, rotselleri, hasselnötter, sherrysky
pastrami of iberico pig
apple cooked pork belly, celeriac, hazelnuts, sherry jus

helstekt ryggbiff 320.-
timjanbakad oxbringa, syrad kål, persiljerot, potatispuré
roasted sirloin
thyme baked beef brisket, sauerkraut, parsley root, potato purée

tryffelrisotto 245.-
ostronskivling, svartrot, persiljerot
truffle risotto
oyster mushroom, salsify, parsley root

 

dessert

 
ost & tillbehör 45kr/bit
cheese & trimmings

variation på blodapelsin 110.-
pistaschpannacotta, vit choklad
variation of blood orange
pistachio pannacotta, white chocolate

päronkaka 110.-
punschglass, macadamianötter, varm kolasås
pear cake
swedish punch ice cream, macadamia nuts, warm caramel sauce

mörk chokladterrin 110.-
lingonsorbet, lakritscrème
dark chocolate terrine
lingonberry sorbet, liquorice crème

glass & sorbet 80.-
ice cream & sorbet

kaffegodis 65.-
coffee snacks
 

  Kan bli en mycket trevlig kväll!!!


En helt vanlig Onsdag i matbloggarens liv!

Ibland undrar man varför mat är en sådan trevlig och njutsam pass
ion i livet!
Jag har kommit på det!
MATdär jag driver upp olika saker på sommaren som jag sparar tills senare under året !!!!
M= Mättar
A= Amour
T= Talar för alla sinnen (Lukt ,Smak,Syn Och Hörsel)
I kväll när jag komponerade kvällens middag så tänkte jag på att för drygt ett år sedan flyytade jag och maken tillsammans då känndes det som att man kommit till himmelriket!
Man var nyförälskad ,svävade omkring på små rosa molndagarna i ända!!!! Ha ha och lika dant känner jag idag! Lika kär som alltid förr, lika glad åt varje minut jag ser honom, lika underbart att få somna i hans famn!
Nej men vad sitter jag och bludrar om!!! Det är väl inte mitt privat liv jag skall blogga om utan den underbara resa jag och min älskade Thomas gett oss ut på !
Vi älskar god mat! Någor som vi har gemensamt!!!
Det är det bästa som finns !
I kväll blev det en liten förrätt som bestod av en Anklevermousse med en rödlöks confié på en salladsbäd av Ruccola och friterade gulbetor och en tryffel vinegrette.
Anklevermoussen fuskade jag med eftersom Thomas hade med den hem som smakprov från jobb !!!
Men Salladen och dressingen gjorde ja hahaha jo det är nämligen så att ja har en köks trädgård!
Nä skämt och sido ! Salladen köpte jag lika så alla andra grönsaker men tillagade dem gjorde jag!!!
Ruccolan la jag i iskallt vatten i en skål så den blir så där krispigt god å frasig!
Sedan rostade jag ca 1 dl pinjenötter med lite gourmet salt.
Gulbetorna ca 2 st, skalades och skivades tunnt på en mandolin så tunna att man ser igenom dem.
la även dom i kallt vatten . Hettade upp solrosolja och lät betorna rinna av på papper så attdom inte har ngt vatten på sig för då skvätter det så förbannat när man friterar dem!
Sen är det bara att doppa ner dem när oljan når en temperatur på ca 170 grader ca ½-1 min så att dem blir krispiga!
Lägg dem på en tallrik med hushållspapper. Salta lite lätt.
Skala 2 st rödlökar och strimmla dem tunnt som biffstekslök.
Hetta upp en panna smält  1msk smör obs inget milda eller ngt annat tjafs hahaha nrj riktigt smör skall det vara! Sautera löken på medel värme så att den blir mjuk.
Strö över 2 tsk rå socker och låt det karameliseras ca 1-2 minuter.
Häll därefter på 1/4 dl vitt torrt vin. Låt vinet sjunka in i rödlöken.
Tag av detta från värmen och låt det stå tills det är dags att lägga upp !
Tryffel vinegretten är som vanligt bus enkel!
½ dl olivolja , 3 msk vitbalsamico, 1 tsk socker (gärna råsocker), Gormetsalt, vit tryffelolja, 1 krm diljonsenap,svart peppar och som toppen över I:et är om man har lite färsk tryffel att hyvla på till serveringen !
Mixa olijerna, svartpeppar,salt, basamico, dijonsenapen och socker så att den blir lite simmig och tjockar till lite.
Häll av salladen och torka av dem med en handuk så att den behåller sin krispighet.
Blanda upp den med dom friterade gulbetorna .
Lägg en klump i botten av tallriken .
Skiva upp moussen i tunna skivor och lägg snyggt ovan på toppa detta med lite av den goda karameliserade rödlöks comfién och ringla över vinegretten runt om om man nu har färsk tryffel så hyvlar man en el två tunna skivor ovan på !!!
Till detta serverar man ett glas god kall Champanje. Småklig måltid


Sedan blev det en Smörstekt Bergtunga med gräddkokt savoykål, smör slungad potatis och en vittvinsås toppat av en klick kalix löjrom.
Till detta behöver man om man nu som vi är 2 vuxna hungriga personer:

4 st Bergtunge filér
2 dl mjöl
salt och peppar
50 g "RIKTIGT" smör

4 stora blad savoykål
2 dl "RIKTIG" grädde
salt och peppar

6 st medelstora potatisar
salt
100g "RIKTIGT" smör
½ dl finhackad dill

1 gul lök
2 msk smör (behöver jag säga att det skall vara riktigt smör? Nej jag tänkte väl det haha)
1½ dl vitt vin
2 msk fiskfond
3 msk vatten
1 dl grädde PSSSST: RIKTIG!!!!!
salt och vitpeppar
2 msk maizena mjöl + 4msk vatten

2 msk Kalx Löjrom
Dill
Citron

Så här lätt är det att lyckas!
Potatisen:
Skala och klyfta potatisen.
Koka dom i lätt saltat vatten tills de är lagom mjuka ca 10 min på medel hög värme. Häll av vattnet och låt dem torka upp lite!
Smält smöret i en kartrull.
 Slunga ner potatisen i kastrullen och skaka runt dem .
Innan serveringen blanda ner dillen och strö över lite Gourmet salt!

Savoykålen:
Tag bort rotdelen på savoykåls bladen .
Strimmla den tunnt.Värm upp grädden och lägg ner savoykålen låt detta sjuda sakta på svag värme annars blir kålen grå och tråkig tillsätt salt och peppar  innan servering så att kålen behåller sin spänst.

Vitt vinsåsen:
Fin hacka den gula löken.
Smält smöret och sautera löken på medel hög värme.
Tillsätt vatten , fiskfond och det vita vinet.
Låt detta sjuda sakta i ca 10 minuter på låg värme.
Sila av i en ny kastrull så att lökbitarna försvinner .( Villl man kan man ha i Rotselleri,Palsternacka,Persiljerot och purjolök som smaksättare, men till denna rätten vill jag ha en ren sås utan smak förhöjare)
Tillsätt grädden till fonden och låt koka upp på svag värme. Red av såsen med maizena blansningen!

Fisken:
 Vänd Bergtungan i mjöl lägg två filér mot barandra med skinn sidan uppåt!
 Smält Smöret så att det är gyllenbrunt Stek sedan fisken på medelvärme ca 2 min på vardera sida. Salta och peppra under stekningen .

När jag serverar så brukar jag lägga fisken i mitten på talriken sedan lite savoykål sidan om och de dill-och smörslungande potatisen sidann om kålen. Såsen naperar jag över Fisken å toppar med löjromen och en dillkvist på toppen Citronen har jag i en skål sidan om så att inte såsen skär sig!
Lycka till mina vänner . Nu skall jag sova lite så ja kan hoppa upp å baka lite gott grovbröd i morgon !!!

Jag vet att det är dåligt med bilder på maten jag lagar!!! Men det kan bero på att kameran är på lagning men det kommer snart mer bilder på andra godsaker !!1 Kram på er vi ses i morgon !

RSS 2.0